Jura w miniaturze

Jura w miniaturze

Najpiękniejszą spośród podkrakowskich dolinek, dolinę Prądnika, i jej okolice już w roku 1956 objęto ochroną tworząc Ojcowski Park Narodowy, odwiedzany rocznie przez około czterystu turystów. W parku, mimo jego niewielkiej powierzchni, według różnych szacunków występuje od osiemset, do tysiąca gatunków roślin naczyniowych, w tym wiele rzadkich gatunków górskich i ciepłolubnych. Świat zwierząt reprezentuje około sześć tysięcy odmian. W lasach, na łąkach i nad strumieniami, można spotkać aż 134 gatunki ptaków, w tym jastrzębie, dzięcioły, sowy, zimorodki, czaple, a nawet czarne bociany. Na nasłonecznionych zboczach dolin żyją rzadkie węże. W dolinie sporadycznie widuje się też bobry, które sprowadzono tu w roku 1985. Wieku ciekawych odkryć dokonano w tutejszych jaskiniach, znajdując na przykład kości niedźwiedzi, lwów i hien jaskiniowych. W Jaskinie Ciemnej zachowały się najstarsze ślady w Polsce po znacznej wielkości obozowisku ludzkim, pochodzące sprzed stu dwudziestu lat, czyli ze starszego paleolitu. Split to jedno z dwóch miast w Chorwacji. Reszta miejscowości ma raczej charakter wiejski, nie są to ośrodki miejskie, nie rozwija się tam na przykład kultura w jakiś znaczący sposób. Drugie miasto, jak łatwo się domyślić, jest to zagrzeb. Split nie jest wielki, znajduje się tam na stałe mieszkających około dwustu tysięcy ludzi. Jest to miasto nieco wymarłe, wszyscy młodzi ludzie wyjeżdżają gdzieś za granice do pracy na przykład. Turyści znajdują tutaj wspaniale przygotowane noclegi, większość mieszkańców pracuje w branży hotelarskiej. W Splicie znajduję się naprawdę piękny pałac cesarza. Split ma dość duże znaczenie gospodarcze dla kraju, znajduje się tutaj zalążek, gniazdo kultury tego kraju. Warto jest zobaczyć to miasto, prawdziwe życie Chorwatów, nie zobaczymy prawdziwego ich życia obserwując jedynie ich funkcjonowanie w usługach na pięknych chorwackich wyspach czy pomniejszych miejscowościach, gdzie żyją leniwie nalewając kawę turystom do filiżanek i czytając gazetę w rogu swojej restauracji.