Makaronowy zawrót głowy

Makaronowy zawrót głowy

Wbrew pozorom kolebką makaronu nie są Włochy, a Chiny. To tam znaleziono jego najstarszą wersję. Mimo wszystko to właśnie Włosi uczynili z niego potrawę narodową dodając swojego rodzaju filozofię i tradycję jedzenia. Najbardziej szokująca i rodzącą wiele pytań informacją może być fakt, że rodzajów makaronów jest we Włoszech ok. 300. Każdy różni się sposobem wyrabiania, mąką, kształtem, konsystencją, czy np. nadzieniem. Warto znać przynajmniej najpopularniejsze gatunki, aby poradzić sobie przy zamówieniu we włoskiej restauracji, czy mieć rozeznanie przy zakupie makaronu w sklepie. Makaronowa tradycja określa także, który makaron z czym smakuje najlepiej, ale to już wyższy poziom wtajemniczenia. Cannelloni to duże rurki, puste w środku idealnie nadające się do faszerowania na przykład mięsnym nadzieniem. Conchiglie to po prostu makaron w kształcie muszelek, dobrze sprawdzający się pod sosami. Farfalle to z kolei makaronowe kokardki, a fusilli – świderki. W polskich sklepach dostępne są także gnocchi, to makaron ziemniaczany. Dzięki znanemu surowcowi może zasmakować mieszkańcom Europy Środkowo-Wschodniej. Bardzo smacznym i sytym makaronem jest tortellini o kształcie pierożków z nadzieniem. Zazwyczaj w środku znajdziemy ser lub mięso. Warto zauważyć, że popularnie znane w Polsce spaghetti ma we Włoszech wiele odmian, wśród nich można wymienić vermicelli, bigoli, bucatini itd.