Pizza we Włoszech i w Europie

Pizza we Włoszech i w Europie

Kto nie próbował nigdy dań o włoskim rodowodzie? Charakterystyczna dla tego kraju potrawa to przede wszystkim słynna chyba w każdym zakątku Europy pizza. Włoska pizza różni się jednak od tej przygotowywanej w europejskich restauracjach. Podstawową różnicą jest czas przygotowania i serce włożone w naleśnik z warzywami. Ciasto prawdziwej pizzy to ciasto makaronowe lub drożdżowe uformowane w cienki placek. Najpopularniejsza wersja zawiera sos pomidorowy z prawdziwych pomidorów, dużą ilość sera mozarella i przypraw. To popularnie znana w Polsce margarita, będąca najtańszą w gastronomicznym menu. Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na tak odmienny smak pizzy włoskiej jest tradycja jej wypiekania sięgająca starożytności. Włosi przywiązują ogromną wagę do naturalnych produktów, pochodzących z lokalnych pól. Pizza włoska musi zawierać dużo warzyw, przypraw i wysokiej jakości ciasto. Oryginalność produktów świadczy o wyjątkowości smaku pizzy. Jej europejskie naśladownictwo, głównie w restauracjach typu fast-food, czy sieciowych pizzeriach opiera się głównie na jak najtańszych składnikach, grubym cieście i ogromnej ilości ciężkiego sera. Ten stereotyp niezdrowej, pełnej tłuszczu pizzy utarł się w Europie Środkowej i Wschodniej, a zerwanie z nim wymaga bardzo dużego zaangażowania, sprowadzania naturalnych, włoskich składników i naśladowania receptur.