Włoskie lody dla ochłody

Włoskie lody dla ochłody

I ponownie Włosi stali się pionierami i niemal specjalistami w wyrobie wykwintnego deseru, dającego chłodzące ukojenie w upalnie dni na całym świecie. Mowa oczywiście o lodach. Chociaż na sam pomysł jedzenia schłodzonej, smakowej masy wpadli Chińczycy, w późniejszych czasach słynnych podróżników i odkrywania nieznanych lądów, do włoskiego kraju przywiózł go Marco Polo. Można więc powiedzieć, że Włosi po prostu umieli skuteczne zareklamować i sprzedać deser lodowy, a ponadto posiadali wiele tajemnych receptur czyniących z nich przysmak bogaczy i tych mniej zamożnych. Pod koniec XVII wieku przepisy spisane w druku rozpowszechniły się na całą Europę. Podstawowymi składnikami lodów tego wieku był śnieg, cukier, sól oraz różnego rodzaju owocowe i smakowe dodatki jak truskawki, wiśnie, czekolada czy soki. Tradycyjne włoskie lody, sprzedawane również i w Polsce z charakterystycznym automatów zawierają w swoim składzie również mleko, śmietanę i jajka. Stąd ich krótka przydatność do spożycia, ale za to jaki smak! Kolejną, bardziej dietetyczną wersją lodów, dedykowaną dla osób dbających o linie, ale oczywiście nie tylko są sorbety. Sorbet to lód drobno kruszony i wielokrotnie mieszany z sokiem lub miąższem owocowym. Dzięki mocnemu skoncentrowaniu owoców, jest zdrowy i doskonale gasi pragnienie w gorące dni.