Bezpiecznie w górach

Bezpiecznie w górach

Jeżeli zamierzasz wybrać się w podróż w góry musisz pomyśleć o kilku ważnych rzeczach, bez których Twoja podróż może nie być tak udana jak planowałeś. Pamiętaj o tym, ze pogoda w górach jest bardziej zdradliwa niż w innych rejonach Polski. Z pięknego czystego błękitnego nieba może zaraz powstać deszcz albo burza. Gdy widzisz delikatne chmury na niebie, a właśnie wybierasz się w drogę na szczyt musisz uważać. Trzymać się szlaków i nie oddalać od grupy. Jeżeli podróżujesz samotnie i zauważysz jakiekolwiek oznaki zepsucia się pogody – zawróć i udaj się do najbliższej gospody bądź schroniska, aby schować się tam przed nadchodzącym żywiołem. Przed wybraniem się w góry zabierz dobre, wygodne buty, w których będziesz w stanie nie tylko dotrzeć na szczyt, ale także wrócić z powrotem. Nie zapomnij także o wodzie do picia. Im wyżej tym jest wyższe ciśnienie i choć dzięki górskiemu klimatowi nie odczuwa się wysokiej temperatury to nadal jest ona niebezpieczna. Wyprawy są męczące, więc trzeba w ich trakcie uzupełniać zwartość płynów w organizmie, aby uniknąć szkodliwych dla zdrowia zachowań. Kuchnia szkocka nie była doceniana przez całe lata. Dopiero niedawno doceniono na nowo bogactwa smaku obecne na ziemiach północy Europy. Stało się tak za sprawą Unii Europejskiej, do której Szkocja wstąpiła stosunkowo niedawno, kilkanaście lat temu. Szkocka kuchnia to przede wszystkim dziczyzna, wspaniałe ryby oraz, co może niektórych zdziwić, przepyszne, chyba najlepsze owoce w całej starej Europie. Tak naprawdę to nie Hiszpania czy południowe Włochy są państwem, które jest głównym importerem najlepszych owoców, ale właśnie Szkocja, w której mimo braku słońca, z czym muszą uporać się Szkoci, rosną wspaniałe jabłka, winogrona, gruszki, czereśnie oraz wiśnie. Wbrew pozorom jest to to samo, co rośnie w Polsce, powietrze w Szkocji jest jednak zdecydowanie bardziej czyste ze względu na to, że Szkocja niema tak wielu toksycznych sąsiadów co my, Polacy. Szkocja kuchnia jest znana przede wszystkim z zamiłowania do pieczonych przysmaków, najlepiej słodkich, czyli ciast, chociaż Szkoci nie gardzą też pieczoną dziczyzną.