Kuchnia włoska w Toskanii

Kuchnia włoska w Toskanii

Włochy kojarzą się nie tylko z zabytkami, przyrodą, widokami i plażowaniem na wspaniałych plażach. Ale to nie wszystko, bowiem równie sławna jest kuchnia włoska. Każdy region ma swoje smaki, specjały oraz tradycyjne potrawy. W związku z tym, że bardzo wielu turystów odwiedza Toskanię, to i kuchnia toskańska też jest dosyć znana nie tylko wśród Włochów, ale i turystów. Tradycyjna kuchnia w Toskanii jest naturalna i prosta. Podstawowymi produktami włoskiej kuchni są; sery, pieczywo, warzywa i owoce, oliwa oraz oliwki i wołowina a na specjalne okazje, tak jak na przykład obiad wielkanocny, nie tak jak w Polsce śniadanie wielkanocne, jagnięcina. We Włoszech bardzo wiele przysmaków ma swoje święto, które ściąga tych szczególnych turystów smakoszy z całego świata. Wrzesień jest takim miesiącem, w którym dojrzewa bardzo dużo warzyw czy owoców i wtedy właśnie jest dobry czas na świętowanie. Jedną z najpopularniejszych włoskich przekąsek jest bruschetta, która bywa daniem śniadaniowym lub kolacyjnym. Tradycyjną bruschettą nazywamy ciepłe grzanki z pomidorowym nadzieniem. Przekąska ta ma swój festiwal w miejscowości Monti. Na tym festiwalu bruschette zjada się w różnych odsłonach, czyli z najróżniejszymi dodatkami, tak jak oliwki, kapary czy mozarella. W Pienzy natomiast jest święto sera pecorino czy święto trufli w San Marino.