Prawdziwa włoska kawa

Prawdziwa włoska kawa

Jeśli lubujesz się we włoskim klimacie, naturalnej, warzywnej kuchni, pizzy i makaronie, na pewno zainteresuje cię włoska kawa. Przede wszystkim, we włoskich kawiarenkach nie znajdziemy tak popularnej u nas kawy rozpuszczalnej lub nazywanej powszechnie „po turecku”. To profanacja prawdziwego, czarnego nektaru bogów. Jedyną uznawaną we Włoszech i pitą praktycznie o każdej porze dnia i nocy kawą jest espresso, przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym. Wiadomym jest fakt, że większość tego typu ekspresów jest dużą inwestycja, szczególnie jeśli chcemy przyrządzać kawę w domu. Jest jednak inna, tańsza i bardziej ekonomiczna alternatywa – to kafetierka, zwana inaczej makinetką. To mały lub średniej wielkości imbryczek złożony z trzech części, stawiany na wolny ogień lub płytę indukcyjną. Bardzo istotne jest trwałe tworzywo, z którego jest produkowany. Dolna część to zbiorniczek na wodę, do którego wlewamy zwykłą, zimną wodę z kranu. Druga to sitko, do którego nakładamy najlepiej świeżo zmielonej kawy, nie uklepując, a jedynie lekko dociskając. Następnie nakręcamy górną część kafetierki. Jest to zbiorniczek ze specjalną dyszką, z której pod wpływem ciepła i ciśnienia wypływa gotowa, kawowa esencja. Kiedy cała woda z dolnego pojemnika znajdzie się wyżej, kafetierka przyjemnie bulgocze. To znak, że proces tworzenia prawdziwej, włoskiej kawy właśnie się zakończył. Teraz możesz doprawić ją do smaku lub rozcieńczyć wodą.