Pijąc wino nierzadko zastanawiamy się, skąd pochodzi jego serce, czyli szczep winny. Czy pławił się w słońcu Hiszpanii, Bułgarii, czy może Włoch? Należy zauważyć, że to właśnie włoskie winnice były jednymi z pierwszych na świecie, a historia ich upraw sięga starożytności. Wino włoskie obejmuje 20 procent całej światowej winnej produkcji. Włosi piją wino nie tylko od święta i nie zawsze w dużych ilościach, a ich kulturę spożywania tego typu alkoholu można porównać do kuchni francuskiej. Tam wino towarzyszy smakiem i aromatem wykwintnym potrawom zarówno w dzień, jak i wieczorem. Dużym atutem wina pochodzenia włoskiego jest jego zróżnicowanie. Winnice z północy, czy południa, ale także innych rejonów tego kraju uprawiają wiele odmian winogron. Warto wymienić kilka z nich. Najpopularniejsza to sangiovese – używana do produkcji czerwonego wina, uprawiana w środkowych Włoszech. Trebbiano to winogrono białe o szybkim przyroście i stosunkowo łatwej uprawie, o dość neutralnym smaku, stosowane głównie w wyrobie win stołowych. Odmiana merlot to popularna we Francji, ale też i wielu innych krajach czerwona winorośl, uniwersalna w użyciu. Interesujące jest powiązanie określonych gatunków win z rejonami, z których pochodzą. Dlatego też będąc we Włoszech nie w sposób nie degustować darów, jakimi szczycą się lokalne winnice.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply